Kulturdag på Elfdalen

I helgen har det arrangerats kulturarvsdagar i Sverige. Klippans hembygd valde söndagen för sitt arrangemang. Årets tema var ”Kultur för alla” vilket öppnade för ett brett utbud. Vi valde dock begränsa lite, men vi kunde ändå bjuda på en hel del. Under pandemin som rått i över ett år, har vi jobbat på med framför allt utställningsbiten vilket vi nu kunde öppna upp för besökarna. Även i år valde vi att flytta ut lite föremål i ett av våra tält. Vädret var på vår sida, efter några skurar på förmiddagen blev det vackert väder på eftermiddagen, några regnstänk kom det, men inget som störde!

Åsbo släkt och folklivsforskare var på plats i Össjö krog för de som ville veta något om sina förfäder, tillsammans med Klippans hembygd som visade bildarkiv, ”Bygdeband” och vår hemsida.

Från föremålstältet! Ett par imponerande träskostövlar med säkert 100 år på nacken!

”Stickcafe” och ”spinning”, här kunde man själv prova på att spinna på alpackaull!

I Ryggåsstugan förevisade bikungen Hans Ove lite om biodling, ett intressant och framför allt nödvändigt arbete som honungsbina uträttar i naturen!

Anita Thulin och Britt-Louise Danielsson ”tröskar” linet som man odlat i trädgården tidigare under året. Tröskar är väl att ta i, man skiljer bort skalen från linfröna!

En miniutställning om torv och torvhantering. 25% av Sveriges landyta består av torvmarker, vilket dock inte innebär att det är torvmossar. Torvbildingen startade efter istiden, alltså för ca 12000 år sedan. Torven är den enda naturtillgång som vi inte utvinner mer av än tillväxten! Nettotillväxten på torvmossarna är ca 0,5 mm per år. Blocken på bilden är 40 cm höga, vilket innebär att det tog ca 800 år att bilda blocket!

Lotteriståndet var igång med ”gosedjur” för barnen, de vuxna kunde vinna chocklad eller kaffe!

Klippan kapell besökte oss och underhöll med musik ! Foto Leif Olofsson.

Tipspromenad för de unga besökarna som även kunde prova på att gå på styltor bland annat!

Denna bilden inger framtidshopp för hembygdsrörelsen! Unga besökare, det tycker vi om!

Text och foto PO Carlson