Invigning Träffpunkt Elfdalen

Så var vi framme vid invigning av Leaderprojektet Träffpunkt Elfdalen!

Under Göran van Speijks ledning blev det ett digert dagsprogram. Många väderprognoser lästes, blir det en regnfri eftermiddag? Vi var ganska beroende av vädret eftersom allt skedde utomhus. Men vi hade vädergudarna på vår sida, ett perfekt arrangörsväder  bjöd man på!

Här är hela invigningsprogramet, som bestod av enbart lokala artister och förmågor. Två scener, samt Össjö krog hade man att välja på beroende vad man av intresserad av!

Redan på lördagen restes tält och förbereddes så långt det gick, söndags-förmiddagen gick åt att färdigställa. Utomhusmöbler fick vi låna in, eftersom vi räknade med en större publiktillströmmning.

Förberedelser i fikatältet! Allt denna dag var gratis, så här gällde det att ladda upp. Britt-Louise Danielsson med sina medarbetare planerar!

En extra scen i form av ett lastbilsflak rekvirerades från Tegelbruksskolan!

Lite får man bjuda på en sån här dag! Kläder och huvudbonader från våra samlingar letades fram till alla funktionärer. Här är Göran Liljekvist i en stilig polishuvudbonad!

Nisse och ”Sickan”

”Vi har en plan”

Anders i en SJ mössa!

Parkeringsvakten Kent

Konstnärsinspirerade Mats Wetterberg

Från badhotellet kom Chriser Andersson!

”Fransosen” Roland Långberg!

Infanteristen Leif Thulin!

En viking och hans hustru, PO och Marianne!

Lena Thomasson i 50-tals klädsel!

I fikatältet Kerstin Andersson och Lotta Wetterberg!

Klippans musikkår fanns på plats och spelade inledningsvis!

Ordförande Nils Andersson inledde talen med att berätta om resan i projektet! Resan har varit ganska lång så här gick det upp hur mycket vi egentligen hunnit med!

Kerstin Persson invigningstalade och förättade invigning av Träffpunkt Elfdalen som vi döpt projektet till.

Kerstin är den som kom med idèn till projektet och föreslog oss vid ett extra årsmöte 2016, där hon var ordförande.

Kerstin inte bara höll tal, hon sjöng också a cappella!

Anna Thörnqvist, Klippans kommuns landsbygdsutvecklare och EU-sanordnare talade varmt om Träffpunkt Elfdalen.

Anna har varit till stor hjälp i projektet, inte minst i inledningsfasen med idéer och utformningar av ansökningshandlingar och motiveringar till att vi skulle bli beviljade vår ansökan!

Stort Tack till Anna!

Annika Jönsson från Leaderkontoret i Örkelljunga tyckte i sitt tal att Träffpunkt Elfdalen som projekt var ett skolexempel!

Många besökare hittade till Elfdalen denna dag, men så bjöds man också på stor variation av underhållning.

En som drog stor publik var trollkarlen Tobias Chilli…

…som med sin fingerfärdighet och trollspö underhöll både gammal och ung!

Tobias som har sin bas i Kvidinge är känd från Talang på TV4, har även ett SM-silver i trolleri!

På Össjö krog underhöll Elisabeth Assarsson Marsh med ”Tåltre visor och letta anned snack”

Inslag av djur fanns det också. De här två getterna heter Humle och Dumle och gick omkring bland publiken.

Två lurviga kaniner vid namn Juni och Stjärnan!

Fantasistigen i projektet är tänkt att besökarna själva skall skapa alster med naturmaterial som grenar, kubbar, kottar och annat som naturen bjuder på!

Precis i början av stigen ligger ”odjuret”, som egentligen är en rejäl stam av en alm. Den låg bakom husen ner mot ådalen. Den togs fram och placerades lite mer synlig. Lena Thomasson som är kreativ och fantasifull, såg ett djur i den här trädstammen, och har dekorerat den med tänder och en tass. Öga, svans och näsborrar fanns naturligt!

En väsenvandring i sagans värld, eller verkligheten?, Anneli Gripenberg och geten Sigrid lockade med sig många på sin vandring i ådalen. Här passerar man portalen in i sagans värld!

Det fanns dansande älvor i skogen…

…men även en elak häxa!

Nils ser lite fundersam ut?

Här samlades älvorna, från Elfdalen kanske?

Nere vid ån satt Näcken och spelade!

Avslutningsvis fick väsenvandrarna höra älvorna sjunga!

Pia Kjellsson och Lena Olsson bjöd på färska popcorn!

Här fick barnen prova på lite gamla lekar och lekredskap! Här kunde man prova på att gå på styltor, hoppa rep med mera: Här visar Lena en av besökarna hur man bollar!

I anslutning till kaffeserveringen kunde man lyssna på musik an Inge-Tore Rörstrand.

I ett av tälten underhöll Klippans musikkapell med folkmusik. Klippans musikkapell anordnade i våras en spelmansstämma i hembygdsbyn med spelemän från när och fjärran!

Leonard Anton, trädkonstnären och skeppsbyggaren som skapat vikingaskeppet, bron på fantasistigen, samt bänkar och figurer. Han har även skapat ”kartan” snidad i en planka som ses i högra kanten av på bilden. Här tillsammans med sin hustru.

 Scouterna hade många besökare, eller gäster. Här bjöd man nämnligen på nygrillad korv vilket var uppskattat!

Eldstaden/grillen framför vindskyddet fungerade alldeles utmärkt!

Scenen som fräschats upp blev flitigt använd underdagen! Här håller Studiefrämjandet på att montera upp ljudanläggning för dagens artister!

Dolken i håsan spelade och sjöng till en månghövdad puplik! Mats Pettersson, (andre från vänster) ingår också i föreningens styrelse.

Här avslutar man sitt uppträde med låten ”Ljus över prärien”

Sist på programet var Madaroarna som spexar och sjunger om vardagliga händelser!     Avslutningsnumret var ”arbetar i vida rockar”

Mycket positivt och roligt för oss som arrangör var den stora publikuppslutningen. Uppskattningsvis runt 800 personer rörde sig i området under eftermiddagen.  Underhållning och aktiviteter för både ung och gammal  fanns på programet. En eloge till Göran för hans arbete med invigningsdagen!!

En del arbete kvarstår på projektet, bland annat röjning och gallring av skogen mellan vindskyddet och Bäljane å, som vi avser utföra efter lövfällningen. Projektet skall vara avslutat till årsskiftet 2019-2020