Kulturarvsdagen 12 september

På lördagen arrangerades kulturarvsdagen i Sverige.

Klippans hembygdsförening valde att marknadsföra sig lite blygsamt på grund av rådande läge.

Stugorna hölls öppna, men funktionärer såg till att inte för många besökare vistades samtidigt inomhus. Dessutom valde vi olika föremål som ställdes ut i uppställda tält, även andra aktiviteter som hur ljusstöpning går till samt hur det tvättades förr i tiden kunde besökarna ta del av.

Om en glassmaskin, en tvättvagga, samt mjölkens väg från ko till konsument, kunde man via mobiltelefon och en QR-kod se kortfilmer som producerats av olika hembygdsföreningar i Skåne som deltagit i ett projekt kallat ”Låt tingen tala” Filmerna berättar kortfattat hur det gick till förr i tiden!

Vädret var på vår sida, besökarna kom i lagom takt så vi gott och väl uppföljde rekommendationerna om avstånd till varandra, och dessutom till största delen bara utomhusaktiviteter.

Hur det gick till att tvätta innan man hade rinnande vatten och tvättmaskin fick man se utanför Soldattorpet. Även hur man bar vatten med ok!
Klippans eller Åby-s gamla brandväsen kunde man också ta del av. Brandvagnen i förgrunden är från 1800-talet, var i bruk fram till 1924, då den ersattes med brandbilen i bakgrunden. Brandvagnen var placerad i spruthuset, beläget på Bryggerigatan.Hyvlar av olika slag och modeller fanns att beskåda. Hyveln på bild är en så kallad oxhyvel, en två-mans hyvel som användes bland annat till att hyvla nylagda golvplankor.
Fika med corona-avstånd