Vandring i Bjersgård
Ett trettiotal intresserade mötte upp på Torsten Hannrups vandring i Bjersgård.
Detta var en uppföljning på de föredrag som Torsten hållit för Åsbo Släktforskare och Hembygdsföreningen, om Bjersgård på första hälften av 1600-talet.
Vandringen inleddes ovanför kvarnen, där vi fick se hur vattnet reglerades till kvarnen. Vidare fick vi berättelsen om kvarnens tillkomst, samt hammarsmedjan som många visst om, men ingen har kunnat placera.
Detta har Torsten bla. genom sin forskning, löst.
Vidare tittade vi på Brygghuset och den mittemot liggande jordkällaren, de enda byggnader som finns kvar av det gamla Bjersgård.
Färden gick sedan via borggården till trädgårdsmästarbostaden, in i den sk. parken, där vi besökte gamla fornminnen i form av bronsåldershögar och domarring. Bronsåldershögarna beräknas vara 3500 år gamla.
Vandringen fortsatte längs Borgasjöns sydsida österut till utloppet från sjön, här låg det förr en sågmölla. Sågmöllan ersatte den första mjöl-kvarnen som låg här fram till början av 1600-talet.
Guidningen fortsatte via Sågskärarhus vid sjöns östra ända, och avslutades vid platsen där den gamla smedjan i Bjersgård var belägen.
Trevligt att arrangera när så många deltagare möter upp!
Text och foto PO