Maskin & Teknik

Idag var det Maskin & Teknik på Elfdalen. Oro över att vädret inte skulle gynna oss var obefogad. Lite oroligt var det med  regnstänk på förmiddagen, men det var bra väder ända fram till 16-snåret. Många besökare sökte sig till Elfdalen för att bese utställnningen.

Allehanda föremål fanns att beskåda. Den här samlingen av barncyklar ställdes ut av föreningens Göran Liljekvist. I samlingen finns välkända Skeppshult representerat.

En första varianten av motorsåg, märke Partner.

Ingen robotklippare precis!

 Stefan och Kjell Nilsson med sin stenkross som drivs med tändkulemotor.

Ett gammalt tröskverk modell mindre, men fullt funktionsdugligt.

En gammal trotjänare, Grålle, med lastboxen som ofta användes just att transportera mjölkkannorna med.

En alldeles ny modell av Massey Fergusson

En välvårdad tankbil,  en Scania Vabis 75 från Lönnerhedens Åkeri AB

Scania (Skåne på latin) grundades år 1900 i Malmö, gick 1911 ihop med Vabis i Södertälje, (Vagn Aktie Bolaget I Södertälje), är idag en av de världsledande lastbilstillverkarna.

En fin gammal brandbil från Marieholm.

Ett mobilt sågverk rönte stort intresse bland publiken. Här sågades upp virke i olika dimensioner som föreningen fick, kan komma till användning vid reparationer framöver.

Vy över utställningsområdet. I bakgrunden syns en kranarm, eller?

Nej, det här var en lastbilsburen lift med en lyfthöjd på ca 30 meter. Ekipaget är byggt 1982, alltså 37 år gammalt. Besiktigad och godkänd för personlyft.

Erbjudandet om att få åka med upp antogs direkt, färden upp var stabil, men när föraren svängde gungade det till lite.

Trevliga vyer tagna på vägen upp till 30 meters höjd!

Här är det maskin och teknik på hög nivå. Den här maskinen tävlar i Tractorpulling, det vill säga att man drar en släde som hela tiden belastas successivt!

Motorn av märket Rolls Royce är en 12 cylindrig flygplansmotor på 37 liter och  3600 hästkrafter. Ett tävlingslopp mäter 100 meter, motorn förbrukar då ca 20 liter bensin. På Elfdalen nöjde man sig med att starta upp och gasa på lite, både ljudnivå och eldslågor från motorn var mäktigt!

Här sitter ägaren och föraren Bo Inge Ljunggren.  Bo Inge vann SM-serien  år 2016 i klassen Modifierat 4 500 kilo. Roligt att vi får sådant besök på Elfdalen.

Enligt Lennart Svensson från arrangörerna har traktorpulling sitt ursprung från då man tävlade med hästdragna slädar som belastades med personer som hoppade på släden efterhand.

Fikatältet och hamburgergrillen var flitigt besökt av den månghövdade publiken som besökte Elfdalen!