Klippan Classic

Klippan Classic 2019 bokstavligen regnade bort. Regn och blåst under större delen av dagen lockade inte många utställare, och inte heller publik

Glest i utställningsleden!

En trampbil från 1948, byggd på bilfabrik i Klippan. Originallack, en ägare!

Billesholms gruvsextett var på plats och spelade. Tyvärr på grund av vädret hade man mycket lite publik. Men denna härliga sextett hoppas vi få höra vid andra tillfälle!

Även vid serveringen saknades kunder, dock blev det bättre bortåt eftermiddagen då det klarnade upp!

Men vi kan inte ha tur med väder vid varje arrangemang. Men visst svider det lite med tanke på allt förberedelsearbete!

Elfdalsstämman

Ett nytt inslag i Elfdalen. Klippans musikkapell har tidigare arrangerat i både Skäralid och Klöva Hallar men valde i år att komma till Elfdalen vilket var trevligt!  Stämman är en hyllning till en av folkmusikens stora skånska spelemän Per Joel Berndtsson som var verksam vid förra sekelskiftet. Sigfrid Eriksson och Rolf Långberg i Klippans musikkapell håller i arrangemanget, medan Klippans hembygd står för servering och kringarrangemang. Här är alla spelemännen och kvinnorna förstås,  samlade på scenen i det inledande ”allspelet”

En liten dansbana framför scenen ordnades till, och lövades med björkar! Denna utnyttjades av dansanta besökare!

Spelemän från när och fjärran hade hörsammat inbjudan! Deltagare från Östersund och Sundsvall kunde man räkna in, även från Danmark.

När allspelet var till ända, övergick man till ”buskspel” Det innebär att man går ihop några stycken i smågrupper och spelar. Detta gör man lite varstans, när har man valt grillhuset.

Många olika sorters instrument. Vanligt var nyckelharpa och fiol!

Två fiolspelare som fann varandra, slog sig ner framför museét

Spelmansstämman präglades av härligt väder och musik!  Klippans musikkapell valde att i år byta namn till Elfdalsstämman, vilket vi hoppas betyder att vi får återse spelemännen till nästa år!

UNDER FLIKEN GALLERI FINNER MAN FLER BILDER FRÅN ARRANGEMANGET!

Rikstelefon

ÄNTLIGEN KAN MAN NÅ OMVÄRLDEN FRÅN ELFDALEN! På torsdagen den 23 maj blev föreningen ansluten till rikstelefonnätet, och vi blev ägare till en telefonkiosk!

Telefonkiosker började sättas upp i Sverige år 1901 av Telegrafverket ”för att bereda allmänheten så bekväm tillgång som möjligt till Verkets telefonautomater”. Denna modell som ritades av ingenjören Hjalmar Celion år 1900 kallades ”pagoden” på grund av sin utformning.

Telefonkioskens stomme är av järn, taket är av koppar och spiran av brons. Trätrallen man står på är av ek. Vikten är 395 kg.På Tekniska museets hemsida kan man läsa att: ”Väggarna var av ljuddämpande material och invändigt skyddade en hylla av ek för buller utifrån. Den hade glasrutor med inetsad dekor i sidorna och ett gallerverk nertill. Avsikten var att man lätt skulle kunna se om någon var i kiosken. Gallret kunde även tjäna som skydd mot hundar.”

Denna telefonkiosk är i behov av restaurering och komplettering med bland annat nytt golv.

Kiosken har skänkt av Klippans kommun.

Loppis på Elfdalen

11 maj var det loppis på Elfdalen. Dels anordnade hembygdsföreningen som under ett par år samlat på sig saker. Men det var även inbjudet till bakluckeloppis som lockade många försäljare.

Många besökare väntade bakom avspärrningarna.

Ingrid Norberg och Mona Scott ställer till rätta bland textilierna.

Kommersen igång!

Strålande väder förgyllde stämningen!

Här var också unga försäljare på plats!

UNDER FLIKEN GALLERI FINNER MAN FLER BILDER FRÅN LOPPMARKNADEN!

Vikingaskeppet

Den 2 maj anlände vikingarna till Elfdalen. Skeppsbyggaren Leonard Anton med ännu ett av sina fantastiska alster. Skeppet ingår som en installation i hindertbanan för barn, som i sin tur ingår i vårt leaderprojekt Träffpunkt Elfdalen.

 

Vikingaskeppet

Idag den 2 maj anlände vikingarna till Träffpunkt Elfdalen. På grund av det låga vattenståndet i Bäljane å var man tvungen att anlita lastbilstransport från varvet i Ankarlöv.

Vikingaskeppet ingår som en installation i hinderbanan för barn, där skeppet placeras i den ellipsformade banan. Man ska kunna ta sig in till skeppet utan att vidröra marken

Ett antal hembygdsvänner var på plats för att bese ankomsten!

Vikingaskeppet snart på plats!

Lena Olsson förrättade dopet av skeppet som döptes till Bäljan, det gamla namnet på Bäljane å

Mingel med alkoholfri champagne och tilltugg!

Ett ståtligt skepp!

Skeppsbyggaren själv Leonard Anton med ännu ett av sina fantastiska alster!

Vikingen själv?

Blomgrens promenad

Den 27 april invigdes Blomgrens promenad. Projektet bygger på det stora bildarkiv som fotografen Axel Blomgren lämnade efter sig. Det innebär att man med hjälp av en karta samt en mobiltelefon kan få information om gamla byggnader som Axel Blomgren fotograferade. Arkivet ägs av Åsbo släkt och folklivsforskare, Klippans kommun samt Klippans hembygdsförening

Hundrastgården

Hundrastgården påbörjades den 25 april.  Ett arbete vi köpt in från Helsingborgs stängsel. Här är man i färd med grävning till stolparna som skall gjutas fast i marken.

Redan dagen efter var nätet på plats

Detaljarbeten med grindarna. Återstår att ”inreda” rastgården med kärl och dylikt.

Göran Liljekvist kapar till och anpassar betongplattorna som ligger längs staketet.Plattorna utgör grävskydd för gästerna.

En av de första gästerna…Ragge!

Tycktes trivas med att apportera pinnar!

Leadermöte

Sedvanligt planeringsmöte, där vi följer upp det pågående arbetet i projektet genom avstämmning av tidplan och ekonomi. Tommy och Kent från Klippans kommun längst bak, Roland Nilsson från OK Kompassen, samt Lena, Marianne och Nils från hembygdsföreningen

Markarbete

Återställningsarbete efter grillhusbyggnation och plattläggning. Göran van Speijk maskinförare, Christer Andersson och Roland Långberg står för finliret.

Plattläggning för sittbänkar stod också på dagens program. Christer A, Nils Andersson och Göran stod för detta.

Återstår grässådd