Julmarknad på Träffpunkt Elfdalen

Tanken på att anordna en julmarknad på Elfdalen har funnits under några år. Två av våra medlemmar, Karin Andersson och Margareta Flatemo, med erfarenhet av marknader drog upp riktlinjer och bjöd in ett antal utställare. Tanken var att känna sig lite för, att inte slå på för stort. 18 utställare anammade inbjudan, detta var vad vi orkade med, utrymmesmässigt, i år. I Össjö krog fick sju ”knallar” plats, i stallen och logen fanns plats för nio. Utanför Tvärbystugan och på gräsytorna fanns tre utställare och försäljare. I stallen fick vi platsbygga bord och hyllor i ”kättarna” då inga standardbord inrymdes. Tillströmmningen av besökare var god båda dagarna, det blev dock, som väl var inte någon trängsel att tala om, vi har fortfarande covid att förhålla oss till. Lördagens blåst och ibland lite duggregn påverkade stämmningen, men på söndagen var det andra miner. Tidvis sol och nästan vindstilla förgyllde dagen. Många av besökarna valde även att bese husen och våra permanenta utställningar. En tipspromenad för våra yngsta besökare som slutade med ett besök hos tomten, som tillfälligt hyrt in sig i soldattorpet, var mycket populärt. I museét kunde man få sig en kopp kaffe med dopp och få lyssna på underhållande musik. Korv och glöggservering fanns också utanför i tält och grillhuset.

I Össjö krog var kommersen god! Här fanns det välgörande salvor, silversmide, pallar och tomtar bland annat.

Stallen där vi inrett kättar och bås till utställarna!

Logen var också tillfällig marknadsplats!

Utanför Tvärbystugan kunde man inköpa dörrkransar och minigranar!

Den gamla fina släden som rustats upp fick också komma ut!

Lena och Marianne sålde lotter som aldrig förr!

Kent Danielsson och Göran Liljekvist en strykande åtgång på sin korv!

Från fikarummet!

I köket var det full rulle, Här är fr. v. Lotta Wetterberg, Kerstin Andersson och Ingrid Norberg i farten.

Efter tipspromenaden fick barnen själva rita och skriva kort och önskelista till tomten!

Tomten hade hyrt in sig i soldattorpet under helgen.

Tomten läser och begrundar barnens önskningar!

Två lyckade dagar tycker vi som arrangörer! Utställarna var nöjda med sin försäljning! Positivt var också att så många besökte husen och våra permanenta utställningar! Det här ger mersmak!

Text och foto PO Carlson